Anul nou, o lovitură cruntă pentru piața imobiliară din România: semnele sunt clare, a început cutremurul

de: Alexandru Puiu
30 01. 2023

Situația din piața imobiliară nu a fost niciodată mai clară decât acum pentru români. Prețurile se duc în jos în 2023, iar numărul tranzacțiilor va scădea vertiginos din cauza politicilor monetare de la BNR și a exploziei dobânzilor bancare. Pur și simplu, nu mai este rentabil să te arunci la o casă, mai ales când vezi facturile la utilități.

Platforma de imobiliare Storia.ro împreună cu OLX a făcut publice în această săptămână o serie importantă de statistici, tendințe și previziuni legate de piața imobiliară din România, iar veștile nu sunt deloc bune pentru cei care se gândeau la investiții fabuloase în construcții în noul an. În spatele datelor prezentate mai jos, se află un sondaj atât printre cumpărător, cât și printre dezvoltatori, respectiv agenții imobiliare.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în 2023

La întrebarea legată de cum se aşteaptă să evolueze preţurile locuinţelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro şi OLX previzionează ca preţurile să scadă semnificativ (35%), uşor (24%) sau să stagneze (14%), în timp ce respondenţii din agenţii imobiliare se aşteaptă în mai mare măsură ca preţurile să scadă uşor (42%) sau să stagneze (26%) şi în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%), se arată în analiza citată. Cu alte cuvinte, cumpărători sunt un pic mai realiști în a aprecia tendințele din piață, în timp ce vânzătorii speră să nu sufere pierderi prea mari sau, mai degrabă, scăderi ale profitului.

Vizavi de creșterea dobânzilor la credite, prognozele nu sunt deloc optimiste. ”La capitolul evoluţiei dobânzilor la creditele ipotecare din 2023, agenţii imobiliari par mai optimişti decât respondenţii privaţi – proprietari, cumpărători şi chiriaşi. Deşi ambele categorii se aşteaptă, în primul rând, la creşteri uşoare, sunt menţionate şi creşteri majore, aşteptate de 21% dintre respondenţii privaţi versus 14% dintre agenţii imobiliari. Aşadar, 52% dintre agenţi se aşteaptă ca dobânzile să crească, 29% se aşteaptă să scadă uşor sau semnificativ şi 16% să stagneze, în timp ce utilizatorii platformelor anticipează în proporţie de 46% creşteri, scăderi 27% şi stagnări 11%”, arată raportul.

În final, românii sunt în continuare deschiși să urmărească anunțurile imobiliare – 70% și să programeze vizionări de locuințe în situația în care văd ceva de interes – 47%. Ca un detaliu important și nu foarte evident, merită avut în vedere că a existat o scădere semnificativă a prețurilor la locuințe, comparativ cu ce s-a văzut pe internet, și în 2022, când 42% dintre cei care au vândut anul trecut o proprietate au acceptat o reducere de preţ, în cazul unora aceasta fiind chiar şi de peste 10%.